12,5 miljoen betalende abonnees voor Spotify

dinsdag 11 november 2014 - 18:36

Spotify heeft inmiddels 12,5 miljoen betalende abonnees. Dat meldde Spotify-CEO Daniel Ek in een blogpost, waarin hij ook reageert op het feit dat Taylor Swift haar muziek van de streamingdienst heeft gehaald.

Momenteel heeft Spotify 50 miljoen actieve gebruikers, waarvan 12,5 miljoen een betaald abonnement hebben. De meerderheid van de abonnees is jonger 27 jaar, een generatie die volgens Ek opgegroeid is met piraterij en het niet gewend is om voor muziek te betalen. 80% van de abonnees heeft volgens Ek eerst de gratis variant van de dienst gebruikt.

Ek liet verder weten dat Spotify tot nu toe 2 miljard dollar heeft uitgekeerd aan rechthebbenden. “Een topartiest als Talyor Swift zou (voordat ze haar muziek van Spotify haalde) ongeveer 6 miljoen dollar per jaar uitgekeerd krijgen. […] Hoe je het wendt of keert, we keren een gigantisch bedrag uit aan labels, uitgevers, artiesten en songwriters. Significant meer dan welke andere streamingdienst ook.”

Ek snapt dan ook niet waarom Swift haar muziek van Spotify heeft gehaald. “Haar liedjes zijn op diensten als YouTube en Soundcloud te vinden, waar mensen er gratis naar kunnen luisteren. Je ziet ook dat fans de cd gewoon illegaal downloaden. Als je kijkt naar de downloadlijst van The Pirate Bay van vorige week, zie je 1989 op plaats één staan.”

In mei had Spotify nog 10 miljoen betalende gebruikers en meer dan 40 miljoen actieve gebruikers.